mandag 4. mai 2009

Det gaar mot 5 mnd. i Ghana. Det er fremdeles skoleferie i Banko, og dagene er derfor rolige. Bestemoren er titt inneom. Er ikke verst aa springe paa farmen i en alder av 76 aar. Hun har flere ganger kommet med mangoer hentet fra jungelen. Vi har funnet ut at det ikke er like lurt aa spise like mange mangoer som appelsiner til dagen. Vi har ogsaa vert med inn i jungelen til et kjempetre som vi plukker mangoer fra. Paa veien inn ligger det mange rester etter mangoer som folk har spist. Dette har vist seg aa gjore veien inn til en liten sommerfuglpark.



Det har vore ei som har hjulpet til med vasking og matlaging paa barnehjemmet. Hun har naa faatt jobb i Kumasi. Den eldste datteren til familien skal bo hos slektninger i 2-3 uker. Eldsteson (som er ferdig utdannet, men begynt i alkoholen) var i et par uker svert hjelpsom med matlaging og andre ting. Paa selve komfdagen var det imidlertid tilbake til det gamle. Barna er flinke til aa hjelpe til saa det er ikke blitt noe problem med mangel paa folk.


Her pumpes det vann som gaar med til matlaging og dusjing. Dovann hentes i bekken.

Torill hadde med noen spel som vi har begynt aa ta i bruk. Naa banker barna paa doren hver dag for aa spor naar det er bingo neste gang. Det er alltid god gang og vanlig ghanesisk lydnivaa naar vi tar det frem. Ingrid tok med to boeker med norske eventyr (oversatt til engelsk). Faren i huset har ikke truen paa at de forstaar noe, men det samlet seg en hel gjeng da boken ble tatt frem. Det holdt heller ikke med ett eventyr.

Den foerste norske nyheten har naadd ghanesisk avis. Det var om et ungt par som gjorde noe jeg antar er noe unormalt i hoy hastighet paa motorveien.

Ellers har vi ved to anledninger sett stjerneskudd. I alle fall trodde vi det var det. Det er nok imidlertid Timon sin teori, og ikke pumba sin som stemmer. Det var nok ildfluer. Froskene har ogsaa merkert seg i det siste. Ca. ved leggetid (som er rundt 9) starter de opp. Som med mye annet her er ogsaa det alt annet en stillt og roligt.

Snakket med de hjemme i gaar. Er alltid en veroppdatering. Forstaar det ikke er saa verst. Her er det lite forandringer aa melde om. Det er regntid, saa det kommer en halvtime med regn av og til.

Kos dere i varmen og nyt livet!

- Jonas

1 kommentar:

Unntaksvis livsforlenging sa...

Konge, onga så spæle bingo! Assosiere dæ alltid mæ eldre folk så he lide å finna på. Kæ vinne dei, ære og hedar eller enn påse kaffi og enn kartong mæ egg (farmor og farfar kjøbe sjelden egg for dei vinne dæ på bingo ;-). Kjekt å hørra at eventyrå slår an. Kan jo vær greitt mæ noge aent enn it-bøge og sånn.

Motorvegaffæren gjer jo et noge ufordelaktigt, og dårligt inntrykk av Norge. Ja, ja, dåkke rette vel dæ opp på enn glimrande måde.

Bra at dåkke he dæ bra. Nå regne dæ, men kæ kan æg sei. It's Bergen. (Regne forresten heima ao. He våre heima i komf.) Uansett. Me talast :-)